Ana içeriğe atla

Mobil Demorakrasi Türkiye

Bir Demokrasi Hikayesi:

Ve çok kısıtlı teknoloji ile Mobil Demokrasi projesini 2006 yılında hayata geçirdik. 888 hücre yayın kanalında yayınlanan bilgileri ilgili kanalı açık tutan (888 cellbroadcast) vatandaş, belediyesinden bilgi almaya başladı.Kimi hava durumuna ait “don olayı “ bileğisini alıp, sebzesini donmaktan kurtardı. Mobil demokras yayın kanalına “ sebze yayın kanalı” dedi. Kimi kimin vefat haberini buradan öğrendi. Adına “cenaze yayın kanalı” dedi. Kimi “kaldırma park etmeyin orası yayalar içindir” kentleşme kültürü öğretici mesajları ile kentine sahip çıktı. Belediye anons hoparlörlerini kaldırdı. Gürültü kirliliğinden kurtuldu. 3870 interaktif SMS şikayet &öneri ve referandum kanalı ile vatandaş birlikte yönetelim anlayışına dahil oldular. Vatandaş kentine sahip çıktı, burokrasi çarklarına takılmadan, tarlada,dolmuşta otobüste heryerden belediye yönetime ulaştı. O dönemde Mobil Demokrasi ‘ye inanan. duyarlı öncü belediye yönetimleri vatandaşa kulak verdi. Yatırımlar için vatandaşa soru soruldu, 3870 SMS referandum kanalı sonuçları ile yatırımlar yapıldı.Doğrudan demokrasi yaşatıldı. Akıllı telefonların hızla artması ile birlikte .fakat ikibin 2011 yılından itibaren yaygınlaşan Akıllı telefon sürecinde Hücre yayın kanalı 3G ve 4G desteklemez oldu. Akıllı telefonlarda internet kullanımın yaygınlığı ile interaktif SMS sistemlerine kullanılmaz oldu. Ve artık akıllı telefonların süreci başladı. 
İlk lisans döneminden itibaren koskoca 2G devri kapanmıştı.Artık hız, artarak ilerlemekteydi. Ve oyunlardan hariç mobil uygulama yazılımları kamu ihtiyaçları içinde yönelmeye başladı. Mobil Demokrasi platformunun teknoloji geliştiricisi ecotel olarak, biz de hızla mobil belediye uygulamasını geliştirip süreci kopuksuz tamamlama çalışmalarına başladık.

Akıllı telefonlar içinMobil Belediye uygulamaları geliştirdik.İlk projemizde olduğu gibi Akıllı telefon mobil belediye uygulamasında Türkiye’nin bazı bölgelerinde saha Ar-Ge çalışmaları yaparak pilot belediyelere proje kurguladık. (Kars, Osmaniye,Çanakkale, Bolvadin ,Sandıklı, Seben, Akyazı, Gerede gibi) Bu teknik ve saha seferi sonucunda butik -özgün Mobil Belediye uygulamalarında bir çok temel çıkmaz sokakla karşılaştık.
1.Belediye için (özellikle taşra belediyeleri) (İOS , Android ) Mobil Belediye Uygulamaya maliyetleri çok yüksekti.
2. Belediyelerin yön vermesi ile oluşturulan modüller bir çok gereksiz detay ile bilgi çöplüğüne dönmüştü. Tüm mobil belediye uygulaması yaptıran veya yapan tüm uygulamalar böyleydi. Halbuki Mobil Belediye uygulamaları rahat ve olabildiğince yalın olmalıydı. Tüm mobil uygulamalarda olduğu kullanıcının beklentisi ani tepki ve reflekslerine hızlı aksiyon alacağı 4-5 modülü geçmeliydi. Agır ve spesifik bilgiler için ilgili vatandaş belediyenin web sayfasından yüzlerce bilgiye zaten ulaşır. Temel senaryoların ögeleri beş elin parmaklarını geçmemeliydi. a)Başkan ve vizyonu b)Projeler (planlanan/devam eden/tamamlanan) c) Şijayet -Öneri d) Anket -Referandum e) iletişim. Hepsi bu kadar olmalıydı .İşte Mobil Demokrasi Türkiye’de bu yalın ve hızın karşılığını bulunmaktadır.
3. Çok daha büyük olan sorun ise: Bağımsız kent kurguları, bütünleşik dünya vatandaşları için işlevsiz gelmektedir. İnternet maliyetlerinin hızla düşmesi,mobil de internet kullanıcı sayısını artırmıştır.21 yüzyılın dinamik iletişim kulvarında sürekli değişkenlere sahip dünya kentleri bu değişkenliğe ayak uyduracak dinamik mobil uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Artık dünya , birlikte her an etkileşim içinde olduğunuz küçük bir mahalle oldu. Bu nedenle mobil belediye uygulamaları da artık kendi muhafazakar, merkeziyetçi yapısından kurtulup tüm kentlerin içinde bulunduğu bir alanda olmalıdır. Artık Mobil uygulama kullanıcıları çok daha bilinçlidir. Akllı telefonun kapasitesini en işlevselli ,birden fazla konuya gereksinim duyacağı uygulamaları yükleme peşindedir. Gezgin bir dünyada yaşıyoruz .Sürekli hareket halindeyiz .Özellikle büyük şehirlerde aynı gün içinde birden fazla ilçede gezinebiliyoruz.Kentlerimiz birbirine sınır. Hatta bazen aynı gün içinde birden fazla kentin içinde olabiliyoruz. Ve o anda hangi kentte isek o kentin dinamikleri bizi ilgilendirmektedir . Belki yol ,trafik değişikliği ,belki nöbetçi eczane, bazen hava durumu. Belki bir şikayeti dile getireceğiz. Gün içinde bile zaman zaman birden fazla ilçelerde bulunduğumuz kentler için, her birinin ayrı ayrı uygulamasını mı yükleyeceğiz ? İşte tam da bu sebebten dolayı kendi belediyemizin butik uygulamasını bile bazılarımız yüklemiyoruz. Çünkü ne zaman işe çok yaracağını bilemediğimizden akıllı telefonunuzda yer kaplamasını istemiyoruz.Ya tüm belediyeleri içine alan bir uygulama olsaydı? İşte Mobil Demokrasi Türkiye bunun için oluşturdu. Yakın zamanda Evrensel Mobil Demokrasi (Global Mobile Democracy) uygulaması ile de bütünleşecek olan bu uygulama dünya da ve ülkemizde ilk kez oluşturmuştur. 2007 Selçuk Üniversitesi Teknokentte temelleri atılan bu proje, sırasıyla ; Gazi Üniversitesi Teknokent, Ankara Üniversitesi Teknopark’tan sonra Ankara Teknopark’ta proje tamamlanmıştır.Bu süreçte özellikle bize destek veren öncü kent belediye başkanlarına, onlarca akemisyenin katkılarına, bir çok STK kuruluşlarına , UNDP Demokratik Yönetişim Departmanına teşekkür ederiz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sizin köyde eşek yok mu?

Yıl 2011. Yer :Estonya büyük elçiliği. Toplantı konusu; bilişim teknolojileri. Bir süre sonra konu demokrasi ve seçime geldi. Estonyalı hanım elindeki bir çipli kartı göstererek ülkesindeki seçimlere dünyanın her yerinden İnternet üzerinden o kart ile katılabildiğini söyledi.Toplantıdaki Türk dostlar şaşkınlıkla dinlediler. Estonyalı konuşmacı bize dönüp, bu teknolojinin çok erişilmez olmadığını Türk bilişim sektörünün de buna erişebileceğini söyledi. Söz sırası beni bulduğunda.Bu teknolojinin elbette erişilebilinir olduğunu ancak demokrasi ve seçme anlayışının da gelişmiş teknoloji kadar ileri olması gerektiğinden söz ettim. Estonyalı hanım söylediklerimi çok anlam vermemesine rağmen  nezaketle dinledi. Ama dönüş yolundaki sohbetimizde Türk dostların  beni çok iyi anladıklarını emin oldum.Önce Sami abi :"ya hakikatten her seçimde bizim hanım -tamam bey senin dediğine oy kullanacağım- der ama bugüne kadar hiç de bilemedim ki, bence tek özgür alan orası değişmesin hakikatten"

Taşranın Yargıç Belediye Başkanları.

Ağırlıklı yabancı konuklardan oluşan, konusunun Yargı süreçleri olduğu   bir toplantıya katılmıştım. Çay arasında yabancı uzman bir konuk  taşrada yargı sürecinini çok merak ettiğini bu konudaki tecrübelerimi paylaşmamı rica etti..Özellikle basit davalarda : esnaf alacak verecek, küçük anlaşmazlık kavgaları, karı koca kavgaları konularında vatandaşın adliye sürecinde nasıl bir yol izlediğini sordu. Cevabım  kendisini çok şaşırtmıştı.Evet orada da ifade ettiğim gibi: Taşrada özellikle bahse konu olan bu küçük davalarda yargıç belediye başkanıdır.Vatandaş önce ona gider.Hatta çoğu zaman saatin bile önemi yoktur.Karısı ile kavga eden koca, tarla anlaşmazlığı komşular, alacak -verecek anlaşmazlığı esnaf  davaları gecenin bir yarısında belediye başkanının evinde çözülür.Yurdum insanları, yurdum başkanları... Yaklaşık 20 yıldır yüzlerce belediye başkanı tanıdım.Büyük bir çoğunluğunun gönül ve hizmet adamı olduğunu söylemekten ülkem adına gurur duyuyorum.